Потребни документи за запишување на примени кандидати во вториот уписен рок во учебната 2022/2023

Последна измена: септември 29, 2022

Потребните документи треба да се достават на Факултетот за електротехника и информациски технологии во Одделението за студентски прашања (на трети кат) на 26.09.2022 год. од 12 – 15 часот. 1.      Индекс 2.      Студентска легитимација 3.      Три фотографии: две со димензии 3,5 х 4,5 cm, една со димензии 2 х 3 cm 4.      Образец A3 за...

ЛОСТ – Проект за стипендирање на студенти од семејства со ниски месечни приходи

Објавено: септември 22, 2022

ЕВН Македонија АД, Скопје распишува конкурс за доделување 10 стипендии за студенти чиј вкупен приход на семејството (родители/старатели и кандидатот) за 2021 година по сите основи не надминува нето износ од 372.000,00 денари, односно бруто износ од 558.000,00 денари.Стипендијата е во висина од 8.000,00 денари месечно и се доделува за 10 (десет) месеци, почнувајќи од...

ФИТР, ИНОФЕИТ И ИМЕ со нова соработка за подобрување на степенот на дигитализација кај македонските компании

Објавено: септември 21, 2022

Фондот за иновации и технолошки развој, Центарот за трансфер на технологија и иновации при Факултетот за електротехника и информациски технологии – ИНОФЕИТ и Швајцарската програма за зголемување на пазарната вработливост (ИМЕ), потпишаа Меморандум за соработка, со цел воспоставување и унапредување на механизмите за поддршка на процесите на дигитална трансформација кај македонските компании преку воведување и...

Препораки,мерки и задолженија за намалување на потрошувачката на електрична и топлинска енергија и информација за досегашните активности на ФЕИТ и МФС.

Објавено: септември 21, 2022

1. Информација, општи препораки и мерки донесени од Владата На 69-та седница на Владата на Република Македонија, на 16 август се усвои „Информација со сет препораки, мерки и задолженија за намалување на потрошувачката на електрична и топлинска енергија во Република Северна Македонија“. Целта на препораките е да се заштеди електрична енергија до 15% со рационализација...

Успешно реализиран научно-истражувачкиот проект “Електромагнетно моделирање на преодни појави во големи системи

Последна измена: септември 20, 2022

На 16.6.2022 год. во рамки на ФЕИТ беше успешно реализиран научно-истражувачкиот проект “Електромагнетно моделирање на преодни појави во големи системи”, финансиран од интегративните средства на УКИМ за 2020/2021 година. Истражувачката работа во проект претставува надоврзување на долгогодишните истражувања на дел од проектниот тим, кои беа насочени кон развој на модел за анализа на преодни електромагнетни...