RoboMac 2023 – натпревар по роботика и вештачка интелигенција во Македонија

Датум на настан: 08.05.2023

„Факултетот за електротехника и информациски технологии ги повикува сите студенти, ентузијасти и љубители на роботиката да се пријават на меѓународниот натпревар по роботика и вештачка интелигенција „RoboMac 2023”, кој ќе се одржи по единаесетти пат во периодот од 8-ми до 13-ти мај. Учесниците на натпреварот ќе имаат можност да работат во тимови, да ги употребат своите теоретски знаења и практични вештини, истите да ги надоградат и усовршат, да соработуваат со студенти од земјата и странство, со цел да го освојат првото место во својата категорија.

Категориите во кои учесниците може да се натпреваруваат се:

  • Colour Coded Challenge > Design from scratch a line follower with colour sensing abilities.
  • AI Agents > Program intelligent agents to find and eliminate opponents in a dynamic environment.
  • Robotic Arm Challenge > Combine robotics and machine vision to accurately sort objects.
  • The ChatBot Challenge > Command your ChatBot to victory in this speech-driven robotics competition.
  • Self-racing Cars > Program and unleash NVIDIA JetBots for self-racing car showdown.

Покрај тоа ќе имаат можност да присуствуваат на предавања од овие области.

Линк за регистрација https://forms.gle/2VNwNzbCPwcp1U919.

Финалниот натпревар во сите категории ќе се одржи на 13.5.2023.

За дополнителни информации за категориите и регистрација посетете ја официјалната страница на Робомак, како и официјалниот Инстаграм профил robomac.mk  

Регистрацијата трае до 20.4.2023.

RoboMac 2023 е организиран од студентскиот огранок на македонската секција на ИЕЕЕ, како и Факултетското студентско собрание – ФЕИТ.“