RoboMac 2024 – натпревар по роботика, автоматика, електроника и вештачка интелигенција во Македонија

Датум на настан: 22.04.2024

Факултетот за електротехника и информациски технологии ги повикува сите студенти, ентузијасти и љубители на роботиката да се пријават на меѓународниот натпревар по роботика, автоматика, електроника и вештачка интелигенција „RoboMac 2024”, кој ќе се одржи во периодот од 22ри до 27ми април (со пауза на 24.4.2024, поради неработен изборен ден).

Ова собиралиште на млади иноватори и експерти, по 12-ти пат ќе биде домаќин на повеќе од 70 учесници од земјата и странство, што го прави најголем настан од ваков карактер на нашите простори. Преку оваа платформа, студентите ќе имаат можност да се запознаат со последните технолошки иновации поврзани со роботиката, автоматиката, електрониката и вештачката интелигенција, преку богатата програма и практични работилници. Работејќи во тимови, студентите ќе имаат можност да ги употребат своите теоретски знаења и практични вештини, истите да ги надоградат и усовршат, да соработуваат со студенти од земјата и странство, со цел да го освојат првото место во својата категорија.

Категориите во кои учесниците може да се натпреваруваат се:

  • Sence the Color, Select the Line > Design from scratch a line follower with colour sensing abilities.
  • AI Football > Program intelligent agents to find and eliminate opponents in a dynamic environment.
  • Robotic Arm Challenge > Combine robotics and machine vision to accurately sort objects.
  • The ChatBot Challenge > Command your ChatBot to victory in this speech-driven robotics competition.
  • Self Racing Cars > Program and unleash NVIDIA JetBots for self-racing car showdown.

Покрај тоа, ќе имаат можност да присуствуваат на предавања од овие области.

Може да се регистрирате на следниот линк.  

Финалниот натпревар во сите категории ќе се одржи на 27.4.2024.

Дополнителни информации за категориите може да најдете на следниот линк.

Регистрацијата трае до 12.4.2024.

Носители на настанот се македонската секција на ИЕЕЕ (IEEE – The Institute for Еlectrical and Еlectronics Еnginеers), преку нејзиниот студентски огранок при УКИМ и Факултетот за електротехника и информациски технологии, а е во коорганизација со Факултетското студентско собрание – ФЕИТ.

Агендата за настанот може да се види тука

               

 

ПОДДРЖАНО ОД