ФИТР, ИНОФЕИТ И ИМЕ со нова соработка за подобрување на степенот на дигитализација кај македонските компании

Објавено: септември 21, 2022

Фондот за иновации и технолошки развој, Центарот за трансфер на технологија и иновации при Факултетот за електротехника и информациски технологии – ИНОФЕИТ и Швајцарската програма за зголемување на пазарната вработливост (ИМЕ), потпишаа Меморандум за соработка, со цел воспоставување и унапредување на механизмите за поддршка на процесите на дигитална трансформација кај македонските компании преку воведување и...

Препораки,мерки и задолженија за намалување на потрошувачката на електрична и топлинска енергија и информација за досегашните активности на ФЕИТ и МФС.

Објавено: септември 21, 2022

1. Информација, општи препораки и мерки донесени од Владата На 69-та седница на Владата на Република Македонија, на 16 август се усвои „Информација со сет препораки, мерки и задолженија за намалување на потрошувачката на електрична и топлинска енергија во Република Северна Македонија“. Целта на препораките е да се заштеди електрична енергија до 15% со рационализација...