Почна јубилејната Студентска конференција за енергетска ефикасност и одржлив развој – СКЕЕОР

Објавено: октомври 26, 2022

Денеска беше отворена јубилејната десетта студентска Конференција за енергетска ефикасност и одржлив развој, на која во наредните четири дена ќе бидат презентирани научни трудови од студенти, предавања на професори и презентации на компании.  Годинава на конференцијата присуствуваат 30 учесници од Северна Македонија, Косово и од Србија кои ќе презентираат 20 трудови. Истакнувајќи го значењето на...

Ранг листа на кандидатите пријавени на интерниот оглас на ФЕИТ за избор на студенти чие родителско право го врши само еден родител

Објавено: октомври 21, 2022

РАНГ ЛИСТА на кандидатите пријавени на интерниот оглас на ФЕИТ за избор на студенти чие родителско право го врши само еден родител кои ги исполнуваат предвидените услови...

Заврши Летната школа Мултимедиски Технологии

Објавено: октомври 21, 2022

Заврши Летната школа Мултимедиски Технологии организирана од Институтот за електроника, а поддржана од ФабЛаб, се одржа во периодот од 26.09.2022 до 01.10.2022. Во рамките на активностите на школата студентите од завршните години се стекнаа со проширени теоретски и практични знаења во областите на мултимедиските технологии и машинскиот вид. Во последните денови од школата беше организиран...

Инфо сесија за заедничкиот повик на ИНОФЕИТ, Швајцарската програма ИМЕ и ФИТР за проценка на дигитална зрелост

Објавено: октомври 19, 2022

ИНОФЕИТ, Швајцарската програма ИМЕ и ФИТР Ве канат на инфо сесија во врска со тековниот повик за соработка со ИНОФЕИТ ДИХ и оценување на потенцијалите за подигнување на степенот на дигитална зрелост. Ќе бидат споделени детали за повикот, методологијата за проценка на дигитална зрелост, предностите од направена дијагностика како и мотивацијата за воведување зголемено ниво...

Обука за дигитален маркетинг

Објавено: октомври 17, 2022

Сертификати: ECDL и ФЕИТ Број на слушатели: од 10 до 20 по термин Промотивна Цена: 369 € во денарска против вредност на три рати Обуката за дигитален маркетинг организирана од Центарот за доживотно учење при ФЕИТ им овозможува на слушателите стекнување познавања на главните концепти и вештини на дигиталниот маркетинг, како што се создавање на веб-присуство,...

Инфо за бесплатен пристап до Емитер

Објавено: октомври 14, 2022

Почитувани студенти и колеги, Ве известуваме дека соработката помеѓу ФЕИТ и списанието за наука и техника ЕМИТЕР продолжува и оваа година https://emiter.com.mk/vesti/20065 При тоа е обезбедена групна претплата на електронското издание на ЕМИТЕР во која, покрај броевите од следната година, се вклучени и броевите од претходните 10 години (заклучно со 2013 година). Пристапот е овозможен...

Соопштение за неактивирани предмети

Последна измена: февруари 23, 2023

Студентите што имаат избрано/запишано изборен предмет во зимскиот семестар во учебната 2022/2023 година што не се активирал и не фигурира во објавениот распоред на часовите, ќе можат да го заменат со активиран предмет, односно со изборен предмет што го има во распоредот на часовите. Студентите ќе можат да ја извршат промената на неактивираниот со активиран...

Инфинеон Технолоџис Австрија, член на IPCEI Microelectronics, обезбеди електронски развојни плочки за ФЕИТ

Објавено: октомври 12, 2022

Австриската компанија за полупроводнички елементи Инфинеон Технолоџис Австрија (www.infineon.com/ipceimeaustria) обезбеди 135 развојни плочки за потребите на студентите во наставата и истражувачката работа на Факултетот за електротехника и информациски технологии – ФЕИТ во рамките на иницијативата на ИПЦЕИ Микроелектроника (англ. IPCEI Microelectronics). Целта на поддршката е да се подобри квалитетот на наставниот процес за студентите и...

Соопштение за запишување зимски семестар 2022/2023 – втор циклус – постдипломски студии

Објавено: октомври 7, 2022

Запишување зимски семестар 2022/2023 втор циклус – постдипломски студии – Генерации запишани заклучно 2020/2021 – прв и втор рок Запишување зимски семестар 2022/2023 втор циклус – постдипломски студии – Генерации запишани заклучно 2021/2022 – прв и втор рок...

Инклузивен индустриски дизајн, пристапност и асистивна технологија

Објавено: октомври 5, 2022

ФЕИТ ФабЛаб и Здружението за асистивна технологија „Отворете ги прозорците”, организираа настан насловен како „Инклузивен индустриски дизајн, пристапност и асистивна технологија”. Асистивната технологија (АТ) е воопштен термин кој вклучува асистивни, адаптивни и рехабилитациски уреди за лица со попреченост или за стари лица кој, исто така, го вклучува и процесот на избор, лоцирање и нивна употреба,...

Пријавување и запишување на кандидати на втор циклус студии во првиот уписен рок 2022/2023

Последна измена: октомври 5, 2022

Електронското пријавувањето на кандидатите за упис на Факултетот за електротехника и информациски технологии во учебната 2022/2023 година во првиот уписен рок ќе се врши  до 30.9.2022 година. Секој заинтересиран кандидат треба да се регистрира на www.upisi.ukim.mk и да ја пополни електронската пријава од  iKnow-системот, којшто е отворен. Бројот којшто кандидатот автоматски го добил од системот за електронското пријавување...

Соопштение за бруцоши

Објавено: октомври 3, 2022

Наставата во зимскиот семестар од учебната 2022/2023 ќе започне на 4.10.2020 година според распоредот даден на следниот линк: https://feit.ukim.edu.mk/i-ciklus/raspored-na-chasovi/ Распределба по паралелки на студентите запишани по прв пат во прва година во учебната 2022/2023 година...

Повик за пријава за учество на Иновациски камп за родова еднаквост во социјалните иновации

Последна измена: октомври 6, 2022

На 07.10.2022 ќе се реализира иновациски камп на тема „Towards Balanced Gender Approach in Social Media and Internet„ во рамките на проектот Europe’s Regional Partnership for Gender Equality in the Digital Age (EQUALS-EU). Проектот има за цел да ја промовира половата и родовата еднаквост во социјалните иновации преку градење капацитети и создавање паметни, одржливи и инклузивни...

Огромен е успехот и оваа година на ФЕИТ женската штафетна екипа на 18-ТИОТ СКОПСКИ МАРАТОН

Објавено: октомври 3, 2022

На 2ри октомври 2022 година се одржа 18тиот Скопски маратон. ФЕИТ како и секоја година зема учество со свои претставници. Огромен е успехот и оваа година на женската штафетна екипа која по трет пат го освои првото место (златен медал), тимот на златните девојки: Александра Златкова, Моника Стрезовски, Сара Алексоска и Емилија Чона.  Машкиот штафетен...