ФЕИТ ги промовираше новите инженери и магистри

Објавено: јуни 20, 2023

Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) ја промовираше новата генерација дипломирани инженери по електротехника и информациски технологии и новите магистри. Свечено во големата сала на Филхармонијата  дипломите им беа врачени на 146 нови инженери и 44 магистри кои студиите ги завршија на ФЕИТ. Во оваа нова генерација дипломци, дури 77 или 53% се девојки,...

Одбележан јубилејот 75 години од IEEE SPS

Објавено: јуни 20, 2023

Во рамките на активностите на Македонската секција на IEEE и Одделот за процесирање на сигнали (SPS) на 16. јуни 2023 во ИНОФЕИТ се одбележа големиот јубилеј – 75 години од основањето на Одделот за процесирање на сигнали IEEE SPS. Настанот го отвори проф. д-р Анастас Мишев, Претседател на македонската секција на IEEE. Тој нагласи дека...

Успешно реализиран научно-истражувачкиот проект “Методи на предвидување и нивна примена”

Последна измена: јуни 23, 2023

Во 2022 и 2023 година во рамки на ФЕИТ беше успешно реализиран научно-истражувачкиот проект “Методи на предвидување и нивна примена“,  финансиран од интегративните средства на УКИМ за 2022/2023 година. Истражувачката работа во проект претставува надоврзување на долгогодишните истражувања на дел од проектниот тим. Истражувачката работа во предлог-проектот беше поделена на неколку дела: теорија на графови,...

Студенти од ФЕИТ победници на светското финале во процесирање сигнали

Објавено: јуни 9, 2023

Тимот „Neuro FEEIT”, составен од студенти на Факултетот за електротехника и информациски технологии, освои прво место на светското финале на студентското финале за процесирање сигнали IEEE SP Cup 2023. Задачата оваа година беше развој на систем за диференцирање на шизофренијата и биполарната психоза користејќи функционална магнетна резонанца во состојба на мирување (rsfMRI). Финалето на натпреварот...

Промоција на дипломирани инженери и магистри 2023

Датум на настан: 19.06.2023

СООПШТЕНИЕ Промоцијата на студентите кои дипломирале и магистрирале во изминатата година ќе се одржи на 19.06.2023 година, во Филхармонија на РСМ во Скопје. Термините во кои треба да пристигнат дипломците и магистрите, согласно бројот на диплома, е според следниот распоред:   Диплома бр. Време I циклус 2949-2998 18:45 I циклус 2999–3050 19:00 I циклус 3051–3094...

ФЕИТ-ФАБЛАБ и Логинг Електроникс организираа работилница „Развојни Микропроцесорски Системи“

Последна измена: мај 19, 2023

Средношколци и професори од 11 технички училишта од Македонија, изминативе два дена, учествуваа на специјализирана едукативна практична работилница „Развојни Микропроцесорски Системи“. Оваа работилница, по четврти пат, ја организираат ФЕИТ-ФАБЛАБ и компанијата Логинг Електроникс во рамките на нивниот партнерски проект „Технологија за Тебе“. Училишта кои учествуваа на работилницата се: – СЕТУ „Михајло Пупин“- Скопје – СУГС...

Заврши единаесеттиот RoboMac 2023

Последна измена: мај 18, 2023

Со финалниот натпревар во пет различни категории кој се одржа во Градско кино – Кино Милениум во саботата (13 мај 2023), заврши овогодинешното издание на RoboMac. На натпреварот учествуваа студенти од Факултетот за електротехника и информациски технологии ФЕИТ во Скопје, Машински факултет во Скопје, Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство во Скопје, како и...

Финале на РобоМак 2023

Датум на настан: 13.05.2023

Ве покануваме на финалниот натпревар на овогодинешниот РобоМак 2023 кој ќе се одржи во сабота 13.05. во 17:00 во киното Милениум во ГТЦ во Скопје. Робомак е годишна меѓународна студентска работилница и натпревар во роботика и вештачка интелигенција. Се одржува по 11ти пат на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) во Скопје, во организација...

Ден за кариерен развој

Објавено: мај 12, 2023

На 11 мај 2023 година, од 12:00 до 16:00 часот на просторот кај ФЕИТ и МФС на Универзитетот,, Св. Кирил и Методиј” во Скопје се одржа “Ден за кариерен развој”. Настанот беше во организација на Универзитетот ,,Св. Кирил и Методиј” и Центарот за кариера на УКИМ, со подржка од Центрите за кариера на Архитектонски Факултет,...

Освоена главната награда од студентите на ФЕИТ на натпреварот ICAMES во Турција

Објавено: мај 11, 2023

Во периодот од 2.5 до 8.5.2023 се одржа 27-то издание на ICAMES (International Cultural and Academic Meeting of Engineering Students) Меѓународната културна и академска средба на студентите по технички науки, организирано од Друштвото на инженери од Универзитетот Боазиџи во Истанбул, Турција. Овој настан претставува натпревар на инженерски проекти во кој се претставуваат проекти од сите...

Тимот од ФЕИТ направи прототип на паметни очила кои преку сензори ги детектираат емоциите и расположението

Објавено: мај 9, 2023

Паметните очила OCOsense со помош на Вештачка Интелигенција детектираат фацијални експресии, емоции и расположение за корисникот кои што ги носи. Иноватинвните сензори, кои што се вградени во самите очила, го следат движењето на кожата во 3 димензии, и на тој начин овозможуваат препознавање на фацијални експресии, гримаси и слично. Овој иновативен продукт се развива од...

Курс за асистивни технологии одржани во ИНОФЕИТ

Објавено: мај 4, 2023

Серија на предавања на тема асистивни технологии беа одржани во ИНОФЕИТ од страна на низа на реномирани експерти од оваа област од Европа и од Македонија. Разговорите се одржаа во рамките на активностите на COST акцијата „Унапредување на социјалната инклузија преку технологија и зајакнување“ a-STEP) и ФЕИТ ФабЛаб. a-STEP е интердисциплинарна, меѓусекторска, паневропска и поширока...

Отворен ден на ФЕИТ

Датум на настан: 06.05.2023

  Факултетот за електротехника и информациски технологии ги поканува сите средношколци и моментални студенти на Coffee@FEIT 3.0, на 6 мај, во дворот на техничкиот кампус!   Дружба со студенти и наставен кадар и запознавање со студиските програми на Факултетот  Музика  Кафе и храна   Board games ft. Goblin Games   Игри   EscapeLab тимски натпревар...

Работилницата „Ефикасност, одржливост, инженерство и уметност“

Објавено: април 26, 2023

На ден 25.04.2023 во просториите на ИНОФЕИТ се одржа работилницата „Ефикасност, одржливост, инженерство и уметност“, во организација на СКЕЕОР, а поддржано од ФЕИТ и      доц. д-р Маја Целеска Крстевска. Целта на настанот беше да се влијае кон подигнување на свесноста за значајноста на енергетската ефикасност кај нестручната јавност. Студентите кои учествуваа на работилницата,...

Тимот студенти на ФЕИТ првопласиран за светското финале на IEEE SPS Cup 2023

Објавено: април 18, 2023

Тимот „Neuro FEEIT” составен од студенти на ФЕИТ e првопласиран на светското финале на студентскиот куп за процесирање на сигнали IEEE SPS Cup 2023. Натпреварот е организиран од одделот за процесирање на сигнали IEEE SPS и Центарот за истражувања во невровизуелизација и наука за податоци (TReNDS) при Институтот за технологија на Џорџија, САД. Задачата оваа...

Отворен ден на УКИМ

Датум на настан: 27.04.2023

Драги матуранти, наши идни студенти! ОТВОРЕН ДЕН на Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј” во Скопје, на 27 април 2023 во два термина, во 10:00 часот и во  12:00 часот, со физичко присуство на секој од факултетите! Ќе бидат презентирани студиските програми на факултетите, активностите на студентите, центрите за кариера. Запознајте ги одблиску професорите и студентите, прашајте...

Покана за учество на натпревар на идеи (Invitation to the Idea Contest 2023) – можност за студиски престој во Германија

Објавено: април 13, 2023

Во рамките на проектот IDEA-East Hub финансиран преку DAAD, Германија во кој учествува и ФЕИТ, Ве известуваме за можноста да учествувате во натпревар на идеи IDEA-East Hub – Idea Contest 2023 кој ќе се одвива на годишно ниво во текот на траењето на проектот до 2024 година. Првиот натпревар ќе се одржи оваа пролет –...

RoboMac 2023 – натпревар по роботика и вештачка интелигенција во Македонија

Датум на настан: 08.05.2023

„Факултетот за електротехника и информациски технологии ги повикува сите студенти, ентузијасти и љубители на роботиката да се пријават на меѓународниот натпревар по роботика и вештачка интелигенција „RoboMac 2023”, кој ќе се одржи по единаесетти пат во периодот од 8-ми до 13-ти мај. Учесниците на натпреварот ќе имаат можност да работат во тимови, да ги употребат...

Одржана третата работилница на ИНОФЕИТ ДИХ

Објавено: март 31, 2023

Во рамките на своите редовни активности, ИНОФЕИТ ДИХ ја одржа својата трета работилница на 30.03.2023 за партнерите од својата мрежа. Работилницата беше фокусирана на презентација на четирите прототипови кои се развиваа од експерти на ИНОФЕИТ ДИХ во изминативе девет месеци, а поддржани преку ко-финансираниот проект за подигнување на капацитетот на ИНОФЕИТ ДИХ од страна на...

ФЕИТ отвори Фаб Лаб – нов простор каде студентите ќе работат на реални проекти

Објавено: март 30, 2023

Стартува со работа лабораторијата за производство „ФЕИТ ФабЛаб“ при Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ). Новиот простор што треба да им овозможи на студентите работа на реални проекти ползувајќи ги можностите на дигитализацијата во производните процеси, е отворен и за приватниот сектор, како и за млади  креативци и иноватори кои тука ќе имаат можност...

Одржан курс „Валенс: Машинско учење и наука за податоци за средни училишта”

Објавено: март 29, 2023

Како завршна активност од Еразмус+ проектот Валенс на ФЕИТ во периодот 20 – 22. март 2023 г. беше одржан 3-дневен курс на тема „Машинско учење и наука за податоци за средни училишта”. Курсот беше одржан во рамки на активностите на Лабораторија за производство ФЕИТ ФабЛаб, а на него присуствуваа 56 средношколци од средните училишта „Илинден”, „Раде...

IoT SOLTRACK: ФЕИТ започнува со прекугранична размена на технологии во рамки на SMART4ALL

Објавено: март 24, 2023

Од 1.4.2023 година, Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, заедно со Центарот за иновации во Ниш, Србија и компанијата Алфаклима од Србија започнуваат со работа на проектот „IоT SOLTRACK: Примена на Интернет на нешта во соларен тракер на мобилен фотоволтаичен генератор“. Проектот IoT SOLTRACK е финансиран...

Изработка на идеен проект за соларен полнач и паркинг за велосипеди

Објавено: март 23, 2023

ОТВОРЕН КОНКУРС ОКТА АД – Скопје во соработка со Центарот за кариера при Универзитетот „ Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, објавуваат конкурс за изработка на идеен проект за фотоволтаичен паркинг за велосипеди и електрични тротинети, кој ќе предвидува систем за полнење на електронски уреди, како и дел за одмор и релаксација. Избраниот проект ќе...