УКИМ преку својата фондација „Атанас Близнакоф“ од САД е генерален покровител на RoboMac 2024

Објавено: април 9, 2024

      Со особено задоволство ве информираме дека УКИМ, преку својата фондација „Атанас Близнакоф“ од САД, комплетно застана зад организацијата на овогодинешниот RoboMac 2024 вклучувајќи го и RoboMac Junior. Препознатливоста на брендот RoboMac како и квалитетот на студентите и средношколците кои тој ги привлекува беа причина фондацијата значително да ја помогне организацијата на овогодинешната...

Студенти од ФЕИТ на студиска посета во Германија

Објавено: април 8, 2024

Студентската посета во Германија, организирана од Универзитетот за применети науки во Анхалт, имаше за цел да им обезбеди на студентите од Факултетот за електротехника и информациски технологии практично искуство и запознавање со најновата опрема во областа на комуникациски и вградени системи. Во текот на двете недели, од 18-ти март до 29-ти март, студентите учествуваа во...

Работилница за Кибер Отпорност

Објавено: април 5, 2024

Во организација на Народната банка, на 03.04.2024 година се одржа работилница на тема „КИБЕР ОТПОРНОСТ: Примена на новите технологии, предизвици и можности за поефикасна заштита на корисниците на платежните услуги“, на која свои видувања изнесоа гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, проф. Александар Ристески од Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ), Горан Јанкоски, главен...

Натпревар преку IDEA-East Hub project: Idea Contest 2024

Последна измена: април 9, 2024

Во рамките на проектот IDEA-East Hub финансиран преку DAAD, Германија во кој учествува и ФЕИТ, Ве известуваме за можноста да учествувате во натпревар на идеи IDEA-East Hub – Idea Contest 2024 кој ќе се одвива на годишно ниво во текот на траењето на проектот до 2025 година. Првиот натпревар ќе се одржи овoj период –...

RoboMac 2024 – натпревар по роботика, автоматика, електроника и вештачка интелигенција во Македонија

Датум на настан: 22.04.2024

Факултетот за електротехника и информациски технологии ги повикува сите студенти, ентузијасти и љубители на роботиката да се пријават на меѓународниот натпревар по роботика, автоматика, електроника и вештачка интелигенција „RoboMac 2024”, кој ќе се одржи во периодот од 22–ри до 27–ми април (со пауза на 24.4.2024, поради неработен изборен ден). Ова собиралиште на млади иноватори и...

RoboMac Junior 2024

Последна измена: април 5, 2024

Факултетот за електротехника и информациски технологии при Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје и Македонската секција на IEEE, ја продолжува воспоставената традиција и по четврти пат го организира натпреварот за средношколци во роботика и електроника RoboMac Junior 2024, во периодот од 22 до 25 април 2024 (со пауза на 24.4.2024, поради неработен изборен ден)....

Отворен ден УКИМ

Датум на настан: 12.04.2024

Драги матуранти, наши идни студенти! ОТВОРЕН ДЕН на Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј” во Скопје, на 12 АПРИЛ 2024 година, во периодот од 11:00 до 15.00 часот, на кампусот на УКИМ на платото на факултетите за општествени науки! Во рамки на овој настан, пред заинтересираните средношколци, на свој штанд ќе се претстават секој од факултетите и...

Професор од ФЕИТ е избран за Уредник во престижно меѓународно списание

Објавено: март 25, 2024

Д-р Зоран Хаџи-Велков, редовен професор на ФЕИТ и дописен член на МАНУ, е избран за Уредник во списанието IEEE Transactions on Communications. Ова е водечко списание на ИЕЕЕ, најголемата меѓународна организација на електроинженери, и потекнува од списанието Transactions of the American Institute of Electrical Engineers основано во далечната 1884 година. Во ова списание досега се...

Конзорциумот на проектот SЕЕтheSkills го одржа својот 18 работен состанок

Објавено: март 18, 2024

Во рамките на проектот Одржливи енергетски вештини во градежништвото: Акција за зголемување на видливоста, валидацијата и вредноста на вештините (Sustainable EnErgy Skills in construction: Visible, Validated, Valuable) – SЕЕтheSkills, во Братислава на 29 февруари се одржа меѓународната конференција „BIM Virtual Tour“ на која што учествуваа претставници од 10 партнери во проектот од Северна Македонија, Словенија,...

Студентите на ФЕИТ заедно со СКЕЕОР во посета на значајни енергетски капацитети

Објавено: март 12, 2024

На 5ти март 2024 студентите на ФЕИТ организирани од Здружението за истражување и промоција на енергетска ефиканост и одржлив развој – СКЕЕОР, остварија посета на енергетски капацитети кои користат обновливи извори на енергија: фотоволтаична централа „Војшанци Солар“, трансформаторска станица (ТС) 400-110 kV „Дуброво“ и ветерна електрична централа „Богданци“. Посетата е дел од активностите во проектот...

EESTEC Academy: Robotics

Објавено: март 7, 2024

Во периодот од 29 февруари до 2 март во просториите на Факултетот за електротехника и информациски технологии ФЕИТ се одржа настанот „EESTEC Academy: Robotics“ организиран од студентската организација ЕЕСТЕК ЛК Скопје и Институтот за автоматика и системско инженерство на ФЕИТ. На настанот учествуваа околу 30 средношколци и студенти од техничките факултети кои имаа можност да...

Натпревар за ученици од основните училишта – проектна активност во рамките на TRANSIT

Објавено: март 6, 2024

Во рамки на активностите на меѓународниот проект TRANSIT, во кој македонски партнери се Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, (УКИМ), Факултет за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) и ЕВН Македонија, се организира натпревар за најдобар детски цртеж поврзан со обновливи извори на енергија. Ги покануваме учениците основните училишта на возраст од 7 до 11...

Почеток на проектот INITIATE

Објавено: февруари 28, 2024

Состанок на проектот INITIATE одржан во Загреб, Хрватска на 27-28 февруари 2024 година го одбележа почетокот на соработката меѓу 13 партнери од 10 земји, меѓу коишто е и Факултетот за електротехника  и информациски технологии (ФЕИТ) при Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје. Целта на проектот INITIATE е да овозможи институционална реформа во високообразовните институции,...

Универзален дизајн, пристапност и асистивна технологија

Објавено: февруари 26, 2024

ФЕИТ ФабЛаб и Здружението за асистивна технологија „Отворете ги прозорците” го организираа настанот „Универзален дизајн, пристапност и асистивна технологија” кој се одржа на 22. 2. 2024 во ИНОФЕИТ. Во рамките на настанот свои излагања имаа низа говорници од Здружението, како и професори и студенти на ФЕИТ. Во своето излагање „Асистивна тастатура – од дизајн до...

ФЕИТ ФабЛАБ реализираше работилница за изработка на електронски кола и уреди за мерење загаденост на воздухот

Објавено: февруари 23, 2024

На 11.02 и 19.02.2024 година учениците од осмо и деветто одделение од училиштето ОУ „Вера Циривири – Трена“ беа гости на лабораторијата за производство – ФЕИТ ФабЛАБ при Факултетот за електротехника и информациски технологии. Тема на посетата беше реализација на работилница за изработка на електонски кола и користење на уреди за мерење на загаденоста на...

Успешна реализација на проектот „Паметно интегрирање на електрични возила во енергетски заедници“ финансиран од УКИМ

Последна измена: јануари 31, 2024

Во декември 2023 година заврши реализација на проектот „Паметно интегрирање на електрични возила во енергетски заедници“, финансиран од УКИМ (NIP.UKIM.22-23.12). Проектот имаше за цел да предложи праведно решение за споделување енергија преку паметно полнење на електрични возила, кое ќе ги мотивира граѓаните да формираат енергетски заедници и кое ќе им гарантира праведност. Клучните резултати од...

ФЕИТ – лидери во развојот на дигитални вештини

Објавено: декември 22, 2023

Факултетот за електротехника и информациски технологии при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, доби признание за придонес во развојот на дигиталните вештини на традиционалната годишна Валоризациона конференција, одржана на 20.12.2023 во организација на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност.  Признанието беше доделено за успешното спроведување на проектот UbiLAB. Платформата UbiLAB е пример за успешна реализација на лабораториски вежби достапни од далечина, со...

Нa ФЕИТ презентирани осум иновативни студентски проекти во рамки на програмата INNO-SAE

Последна измена: декември 18, 2023

                                                           На Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) беа презентирани осум иновативни студентски проекти во рамки на програмата Innovations in Smart Anything Everywhere (INNO-SAE). На презентацијата на...

Промоција на доктори на науки 2023

Објавено: декември 14, 2023

На 12. декември 2023 година се одржа свечената промоција на доктори на науки. Ректорката на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, проф. д-р Биљана Ангелова, промовираше 13 доктори на наука, меѓу кои и тројца наши колеги: д-р Јован Карамачоски, д-р Ѓорѓи Илиевски и д-р Васко Здравески. Им честитаме на нашите колеги и им поскауваме...

Учество на тим од ФЕИТ на состанок на проектот TRANSIT

Објавено: декември 12, 2023

Тим од професори од ФЕИТ учествуваше на состанок на проектот TRANSIT кој се одржа во историската Палата на уметности и индустрија во Мадрид. Состанокот беше организиран од Политехничкиот универзитет во Мадрид. TRANSIT (Транзиција кон одржлива иднина преку обуки и образование) е проект финансиран од Европската Унија под програмата Хоризонт Европа во кој учествува и УКИМ,...

ФЕИТ ФабЛаб на Саемот за креативни индустрии 2023

Објавено: декември 5, 2023

ФЕИТ ФабЛаб со поддршка од ФСС на ФЕИТ, се претстави со свој штанд на овогодинешниот „Саем на креативни индустрии“ што се одржа на 28. и 29. ноември 2023 во „Скопје сити мол“. На саемот беа изложени низа проекти изработени од студентите и кадарот на ФЕИТ; дел од нив се во фаза на изработка за претстојното...

11. Студентска конференција за енергетска ефикасност и одржлив развој (СКЕЕОР)

Објавено: декември 4, 2023

Денес се одржа отворањето на 11. Студентска конференција за енергетска ефикасност и одржлив развој (СКЕЕОР) на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) во Скопје. Конференцијата, која е во организација на студентите од ФЕИТ со поддршка на вработените од Факултетот, ќе трае од 4. до 6. декември 2023 година. На Конференцијата учествуваат студентите од ФЕИТ...

Успешна интеграција на IoT SOLTRACK – преклоплив, пренослив и автономен фотоволтаичен генератор со паметен систем за следење на сонцето

Последна измена: ноември 29, 2023

Во периодот од април до декември 2023 година, тимот на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) беше одговорен за развој на паметен систем за следење на сонцето и негова интеграција со преносливиот фотоволтаичен генератор на Центарот на иновации во Ниш. После повеќемесечен развој, претставниците на ФЕИТ ја комплетираа интеграцијата на системот на 24.11.2023 година,...