Отворен ден на УКИМ – 2 декември 2022

Датум на настан: 02.12.2022

Драги матуранти, наши идни студенти, Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје, на 02 декември 2022 го организира традиционалниот настан „Отворен ден на УКИМ“! Настанот ќе се одржи со физичко присуство во просториите на секој од факултетите во два термина, од 10:00 – 12:00 часот и од 12:00 – 14:00 часот. Ќе бидат презентирани студиските програми на факултетите, активностите на студентите, центрите за...

ROBOMAC Junior 2022

Датум на настан: 30.11.2022

Факултетот за електротехника и информациски технологии во соработка со Лабораторијата за производство ФЕИТ-ФабЛаб и студентскиот огранок на IEEE ја продолжува воспоставената традиција и по трет пат го организира натпреварот во роботика и електроника ROBOMAC Junior, во периодот од 30 ноември до 2 декември 2022. Натпреварот ќе се одржи во просториите на ФЕИТ и на него...

Одбележување на светскиот ден на науката за мир и развој

Последна измена: ноември 29, 2022

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје додели плакети за посебен придонес во развој на научноистражувачката дејност и интернационализацијата и афирмација на нашите почитувани академик проф. д-р Леонид Грчев и проф. д-р Лилјана Гавриловска. Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје го одбележа Светскиот ден на науката за мир и развој – 10 Ноември, кој...

ITU Centre of Excellence elearning курс: “5G-Advanced Mobile Broadband Internet and New Services”

Датум на настан: 22.11.2022

  22 ноември – 19 декември 2022 International Telecommunication Union (ITU) Centre of Excellence (CoE) на ФЕИТ во Скопје организира elearning курс на тема „5G-Advanced Mobile Broadband Internet and New Services” од 22 ноември до 19 декември 2022 година, во рамките на ITU Centre of Excellence мрежата за регионот на Европа, при што истиот ќе...

МАКО СИГРЕ објавува конкурс за стипендии во академската 2022/2023 година

Објавено: ноември 8, 2022

MAKO СИГРЕ водејќи се од премисата дека секогаш се подобри генерациите кои доаѓаат, повеќе од 10 години ги поддржува студентите кои студираат на електроенергетските насоки на: Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје (ФЕИТ) Почнувајќи од академската 2022/2023 година МАКО СИГРЕ започнува со стипендирање на студенти од студиските програми по електроенергетика на ФЕИТ. МАКО...

Почна јубилејната Студентска конференција за енергетска ефикасност и одржлив развој – СКЕЕОР

Објавено: октомври 26, 2022

Денеска беше отворена јубилејната десетта студентска Конференција за енергетска ефикасност и одржлив развој, на која во наредните четири дена ќе бидат презентирани научни трудови од студенти, предавања на професори и презентации на компании.  Годинава на конференцијата присуствуваат 30 учесници од Северна Македонија, Косово и од Србија кои ќе презентираат 20 трудови. Истакнувајќи го значењето на...

Заврши Летната школа Мултимедиски Технологии

Објавено: октомври 21, 2022

Заврши Летната школа Мултимедиски Технологии организирана од Институтот за електроника, а поддржана од ФабЛаб, се одржа во периодот од 26.09.2022 до 01.10.2022. Во рамките на активностите на школата студентите од завршните години се стекнаа со проширени теоретски и практични знаења во областите на мултимедиските технологии и машинскиот вид. Во последните денови од школата беше организиран...