ERASMUS+ конкурс за наставна мобилност 2023-2024

Објавено: мај 9, 2023

  УНИВЕРЗИТЕТОТ “СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ” ВО СКОПЈЕ објавува КОНКУРС ВО РАМКИ НА ПРОГРАМАТА ЕРАЗМУС+ АКЦИЈА 1: ИНДИВИДУАЛНА МОБИЛНОСТ ЗА НАСТАВЕН КАДАР за академската 2023/2024 година   Во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ KА131 на Европската комисија, Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за наставен кадар за престој на високообразовните институции во...

Тимот од ФЕИТ направи прототип на паметни очила кои преку сензори ги детектираат емоциите и расположението

Објавено: мај 9, 2023

Паметните очила OCOsense со помош на Вештачка Интелигенција детектираат фацијални експресии, емоции и расположение за корисникот кои што ги носи. Иноватинвните сензори, кои што се вградени во самите очила, го следат движењето на кожата во 3 димензии, и на тој начин овозможуваат препознавање на фацијални експресии, гримаси и слично. Овој иновативен продукт се развива од...

ОКТА објавува конкурс за практикантска работа во соработка со УКИМ – ФЕИТ

Објавено: мај 9, 2023

Услови за аплицирање: Студентот да биде 3-та или 4-та година на студии од прв циклус или студент од втор циклус студии. Студентот да има средно – високо познавање на англиски јазик. Студентот да има познавање на компјутерски вештини – Microsoft Времетраење на пракса: Практикантот ќе биде континуирано присутен на платена пракса во ОКТА АД –...