Студенти на ФЕИТ победници на натпревар по федеративно учење

Објавено: март 22, 2023

Борјан Саздов, Стефан Крстески, Матеа Ташковска и Борче Јовановски студенти на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје заедно со Јунош Лукан, истражувач во Институт Јозеф Стефан, Љубљана, победија на предизвикот за машинско учење за предвидување на реадмисија во болница со користење на федеративно учење. Предизвикот беше...

Одржан курс за „Слободен софтвер, слободно знаење и слободно создавање”

Објавено: март 22, 2023

За промоција на инженерството во електротехниката и информациските технологии кои ги негува ФЕИТ, УКИМ во периодот 13 – 17. март 2023 г. беше одржан 3-дневен курс на тема „Слободен софтвер, слободно знаење и слободно создавање”. Курсот беше одржан во рамки на активностите на Лабораторија за производство ФЕИТ ФабЛаб, а на него присуствуваа 33 средношколци од...