Обука за аналитика на податоци

Објавено: февруари 27, 2023

Сертификати: ECDL и ФЕИТ Број на слушатели: од 5 до 20 по термин Предавачи: наставно-научен и стручен кадар од ФЕИТ Цена: 9000 денари на две рати. Пријавување на е-маил: cdu@feit.ukim.edu.mk Обуката за аналитика на податоци организирана од Центарот за доживотно учење при ФЕИТ им овозможува на слушателите стекнување на основните знаења и вештини кои се однесуваат...

Статистика во SPSS

Објавено: февруари 27, 2023

Промотивна Цена: 9000 денари на две рати. Статистиката е наука со која учиме од добиените податоци. Познавањето на статистиката ни помага: правилно да се соберат податоците кои ни се од интерес, да се изведе соодветен метод за анализа на веќе добиените податоци, и конечно добро толкување на добиените резултати. Статистиката е клучна за многу нови...

Обука за финансиски табели

Објавено: февруари 27, 2023

Сертификати: ECDL и ФЕИТ Предавачи: наставно-научен и стручен кадар од ФЕИТ Промотивна Цена: 9000 денари на две рати. Пријавување: cdu@feit.ukim.edu.mk Обуката за финансиски табели организирана од Центарот за доживотно учење при ФЕИТ им овозможува на слушателите стекнување на напредни вештини кои можат да се користат во можат да се користат во финансиите и сметководството за да се...

Соопштение за неактивирани предмети

Последна измена: февруари 24, 2023

Студентите што имаат избрано/запишано изборен предмет во летниот семестар во учебната 2022/2023 година што не се активирал и не фигурира во објавениот распоред на часовите, ќе можат да го заменат со активиран предмет, односно со изборен предмет што го има во распоредот на часовите. Студентите ќе можат да ја извршат промената на неактивираниот со активиран...

Оглас за вработување во QtWinSoft

Објавено: февруари 23, 2023

Компанијата QtWinSoft лоцирана во Скопје,има потреба за вработување на студенти од завршна година со или без работно искуство, кои што би сакале да се стекнат со знаење и работат на развој на C++ multiplatform Embedded/Mobile/Desktop апликации со користење на cross-platform framework Qt/QML, во околина со реални проекти од следниве области: vehicle infotainment, medical applications, applications for electrical...

СООПШТЕНИЕ – Задолжителен систематски преглед за студентите од прва година

Објавено: февруари 15, 2023

Се известуваат сите студенти запишани по првпат во прва година во учебната 2022/2023 (бруцоши) дека треба да се јават на задолжителен систематски преглед во период од 13.3. до 24.3.2023 год. Систематскиот преглед ќе се врши во ЗУ Поликлиника на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј“- Скопје (сместена е во студентскиот дом “Кузман Јосифовски –Питу“, бул. “Митрополит...

INNO-SAE Денови за вмрежување

Објавено: февруари 13, 2023

На 17.02.2023 во амфитеатарот 40 на Факултетот за земјоделски науки и храна (ФЗНХ) и на 21.02.2023 во ИНОФЕИТ ќе се одржат денови за вмрежување од студентската програма Innovations in Smart Anything Everywhere (INNO-SAE) 2022/2023. Програмата е интегрален дел од активностите на новоформираниот ФЕИТ ФабЛаб, а е во ко-организација со Центарот за трансфер на технологии и...

Билтен бр.3 од проектот WideHealth

Објавено: февруари 8, 2023

Европскиот проект WideHealth, координиран од ФЕИТ/УКИМ, го објави својот трет билтен. Во овој билтен проектот ја најавува следната зимска школа за доверлива вештачка интелигенција што ќе се одржи во Потсдам од 14ти до 17ти март 2023 г. Билтенот исто така споделува информации за неодамнешните настани (ко)организирани од проектот. Дополнително, билтенот споделува информации и за лансирањето...

Пристапно предавање на проф. Зоран Хаџи-Велков во МАНУ

Објавено: февруари 6, 2023

На 1 февруари 2023 година во Амфитеатарот на Македонската академија на науките и уметностите, проф. Зоран Хаџи-Велков го одржа своето пристапно предавање во МАНУ, на тема: „Безжичен пренос на енергија и информација – од разговорот меѓу Шенон и Тесла“. Д-р Зоран Хаџи-Велков е редовен професор на Факултетот за електротехника и информациски технологии и афирмиран научник...

Презентирана платформа за виртуелни лаборатории

Последна измена: февруари 7, 2023

Во рамки на проектот „A ubiquitous virtual laboratory framework – UbiLAB“ од Еразмус+ програмата, вчера на Факултетот за електротехника и информациски технологии, при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, се одржа еднодневен настан за дисеминација (Multiplier Event). Деканот на ФЕИТ, професор Димитар Ташковски, ја истакна потребата и логичното надградување на системите за далечинско учење...