Одржана третата работилница на ИНОФЕИТ ДИХ

Објавено: март 31, 2023

Во рамките на своите редовни активности, ИНОФЕИТ ДИХ ја одржа својата трета работилница на 30.03.2023 за партнерите од својата мрежа. Работилницата беше фокусирана на презентација на четирите прототипови кои се развиваа од експерти на ИНОФЕИТ ДИХ во изминативе девет месеци, а поддржани преку ко-финансираниот проект за подигнување на капацитетот на ИНОФЕИТ ДИХ од страна на...

ФЕИТ отвори Фаб Лаб – нов простор каде студентите ќе работат на реални проекти

Објавено: март 30, 2023

Стартува со работа лабораторијата за производство „ФЕИТ ФабЛаб“ при Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ). Новиот простор што треба да им овозможи на студентите работа на реални проекти ползувајќи ги можностите на дигитализацијата во производните процеси, е отворен и за приватниот сектор, како и за млади  креативци и иноватори кои тука ќе имаат можност...

Одржан курс „Валенс: Машинско учење и наука за податоци за средни училишта”

Објавено: март 29, 2023

Како завршна активност од Еразмус+ проектот Валенс на ФЕИТ во периодот 20 – 22. март 2023 г. беше одржан 3-дневен курс на тема „Машинско учење и наука за податоци за средни училишта”. Курсот беше одржан во рамки на активностите на Лабораторија за производство ФЕИТ ФабЛаб, а на него присуствуваа 56 средношколци од средните училишта „Илинден”, „Раде...

IoT SOLTRACK: ФЕИТ започнува со прекугранична размена на технологии во рамки на SMART4ALL

Објавено: март 24, 2023

Од 1.4.2023 година, Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, заедно со Центарот за иновации во Ниш, Србија и компанијата Алфаклима од Србија започнуваат со работа на проектот „IоT SOLTRACK: Примена на Интернет на нешта во соларен тракер на мобилен фотоволтаичен генератор“. Проектот IoT SOLTRACK е финансиран...

Изработка на идеен проект за соларен полнач и паркинг за велосипеди

Објавено: март 23, 2023

ОТВОРЕН КОНКУРС ОКТА АД – Скопје во соработка со Центарот за кариера при Универзитетот „ Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, објавуваат конкурс за изработка на идеен проект за фотоволтаичен паркинг за велосипеди и електрични тротинети, кој ќе предвидува систем за полнење на електронски уреди, како и дел за одмор и релаксација. Избраниот проект ќе...

Студенти на ФЕИТ победници на натпревар по федеративно учење

Објавено: март 22, 2023

Борјан Саздов, Стефан Крстески, Матеа Ташковска и Борче Јовановски студенти на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје заедно со Јунош Лукан, истражувач во Институт Јозеф Стефан, Љубљана, победија на предизвикот за машинско учење за предвидување на реадмисија во болница со користење на федеративно учење. Предизвикот беше...

Одржан курс за „Слободен софтвер, слободно знаење и слободно создавање”

Објавено: март 22, 2023

За промоција на инженерството во електротехниката и информациските технологии кои ги негува ФЕИТ, УКИМ во периодот 13 – 17. март 2023 г. беше одржан 3-дневен курс на тема „Слободен софтвер, слободно знаење и слободно создавање”. Курсот беше одржан во рамки на активностите на Лабораторија за производство ФЕИТ ФабЛаб, а на него присуствуваа 33 средношколци од...

Интервју со Димитар Ташковски, декан на ФЕИТ за Независен.мк: Мора да го запреме извозот на човечки капитал

Последна измена: март 20, 2023

Независен.мк Моќта на високоразвиените земји лежи во развојот на технолошкиот сектор, а не на купи-продај економија без иновации, вели професорот Ташковски Најголемиот предизвик за секоја држава е како да ја најде вистинската формула за долготраен и одржлив економски раст. Дури и оние земји кои имале среќа на нивната територија да имаат во изобилство некој природен...

Отворен ден за тренинг програма на IT Labs за дизајнирање на чипови со HDL

Објавено: март 16, 2023

Чест ни е да  гo најавиме отворениот ден на ИТ Лабс за запознавање со тренинг програмата – Дизајнирање на Чипови со HDL (Hardware Description Language/Хардверски Описен Јазик)! За што ќе се зборува? Благој Ќупев, CIO (Chief Innovation Offier) во ИТ Лабс, ќе зборува за тоа што е FPGA, каде се применува технологијата, и што ќе...

Процедури и формулари

Објавено: март 15, 2023

Пријавување на дипломски труд Формулар за пријавување на дипломски труд по ЕКТС Уренек за дипломски труд Урнек за презентација на дипломски труд Постапка за пријавување на дипломска работа Барање за одбрана на дипломски труд – план 2012 Барање за одбрана на дипломски труд – план 2017...

Обука за сајбер безбедност

Објавено: март 7, 2023

Сертификати: ECDL и ФЕИТ Предавачи: наставно-научен и стручен кадар од ФЕИТ Цена: 11.000 денари на две рати. Пријавување на е-mail: cdu@feit.ukim.edu.mk Обуката за сајбер безбедност организирана од Центарот за доживотно учење при ФЕИТ во соработка со ECDL Македонија им овозможува на слушателите стекнување на вештини кои се однесуваат на безбедното користење на ИКТ во секојдневните работни...

С О О П Ш Т Е Н И Е – Електронски упис на семестар за студентите од II циклус студии запишани во вториот уписен рок 2022/2023

Објавено: март 1, 2023

Во периодот од 1.3. до 3.3.2023 година сите студенти запишани на втор циклус студии во вториот уписен рок  2022/2023 година треба да извршат електронско запишување на семестарот во iKnow системот (упатството за студенти). При запишување на семестарот студентот ги запишува предметите што ќе ги слуша во овој прв (летен семестар) во учебната 2022/2023 година. Студентите кои во дадениот рок...