Сребрен медал на Image Matching Challenge 2023

Објавено: октомври 27, 2023

Тимот 3DIPTeam составен од студентите Јован Камчев, Симона Тошеска, Ивона Мирческа и Тиана Пауноска освои сребрен медал на овогодинешниот Image Matching Challenge организиран од Goggle Research (48мо место од вкупно 494 тимови на Kaggle платформата). Во време кога секој мобилен телефон содржи вградена камера со висок квалитет, мобилните телефони се главен извор на фотографии кои...

Заврши Летната школа за мултимедиски технологии 2023 – Диоген 2.0

Последна измена: октомври 31, 2023

Заврши Летната школа за мултимедиски технологии, оваа година насловена „Диоген 2.0 – Детекција на луѓе во затворен простор“. Школата организирана од Институтот за електроника се одржа во периодот од 25.09.2023 до 30.09.2023. Во натпреварот учествуваа 16 студенти на додипломски и постсипломски студии, групирани во 6 екипи од по 2 или 3 члена. Во рамките на...

С О О П Ш Т Е Н И Е – Електронски упис на семестар за студентите од II циклус студии запишани во првиот уписен рок 2023/2024

Објавено: октомври 25, 2023

Во периодот од 25.10. до 30.10.2023 година сите студенти запишани на втор циклус студии во првиот уписен рок  2023/2024 година треба да извршат електронско запишување на семестарот во iKnow системот (упатството за студенти). При запишување на семестарот студентот ги запишува предметите што ќе ги слуша во овој прв (зимски семестар) во учебната 2023/2024 година. Студентите кои во дадениот рок...

ЛОСТ – Проект за стипендирање на студенти од семејства со ниски месечни приходи – продолжен рок за пријавување

Последна измена: октомври 25, 2023

ЕВН Македонија АД, Скопје распишува конкурс за доделување 10 стипендии за студенти чиј вкупен приход на семејството (родители/старатели и кандидатот) за 2022 година по сите основи не надминува нето износ од 438.000,00 денари, односно бруто износ од 657.000,00 денари. Стипендијата е во висина од 10.000,00 денари месечно и се доделува за 10 (десет) месеци, почнувајќи...

Бесплатни онлајн курсеви по странски јазици

Објавено: октомври 18, 2023

Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ организира бесплатни онлајн курсеви по странски јазици за студентите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Студентите можат за изберат некој од следниве јазици: руски, чешки, полски, хрватски, романски и унгарски јазик. Познавањето повеќе странски јазици претставува прозорец кон нови работни можности, воспоставување мултикултурни пријателства, различната перспектива за туѓите култури...

Соопштение за неактивирани предмети

Последна измена: февруари 29, 2024

Студентите што имаат избрано/запишано изборен предмет во зимскиот семестар во учебната 2023/2024 година што не се активирал и не фигурира во објавениот распоред на часовите, ќе можат да го заменат со активиран предмет, односно со изборен предмет што го има во распоредот на часовите. Студентите ќе можат да ја извршат промената на неактивираниот со активиран...

ОГЛАС за доделување стипендија на редовни студенти запишани на последна година од прв циклус студии

Последна измена: октомври 18, 2023

Врз основа на Меморандумот за соработка потпишан помеѓу Универзитетот Св. Кирил и Методиј и ОКТА АД – Скопје, на 31.08.2023, Факултетот за електротехника и информациски технологии – Скопје распишува ОГЛАС за доделување стипендија на редовни студенти запишани на последна година од прв циклус студии ОКТА АД – Скопје, (во натамошниот текст: ОКТА) доделува стипендија на...

Конкурс за стипендирање на студентите од електроенергетските студиски програми од АД ЕСМ И АД МЕПСО

Објавено: октомври 16, 2023

АД ЕСМ И АД МЕПСО РАСПИШУВААТ КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ НА СТУДЕНТИТЕ ОД ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКИТЕ СТУДИСКИ ПРОГРАМИ     Како општествено-одговорни компании кои континуирано ги поддржуваат студентите на електроенергетските студиски програми, АД ЕСМ и АД МЕПСО и оваа година доделуваат 10 стипендии за студентите на Факултетот за електротехника и информациски технологии. Стипендијата е во висина од 8.000,00...

Прелиминарна за трет циклус студии – докторски студии во првиот уписен рок во академската 2023/2024 година

Објавено: октомври 16, 2023

Прелиминарна листа на кандидати за запишување на трет циклус студии – докторски студии во првиот уписен рок во академската 2023/2024 година...

РАНГ ЛИСТА на кандидатите пријавени на интерниот оглас на ФЕИТ за избор на студенти чие родителско право го врши само еден родител

Последна измена: октомври 15, 2023

РАНГ ЛИСТА на кандидатите пријавени на интерниот оглас на ФЕИТ за избор на студенти чие родителско право го врши само еден родител кои ги исполнуваат предвидените услови Индекс СП Година Вкупно поени 174/2023 КХИЕ 1 87.332 88/2019 ЕЕС 1 89.6 27/2022 ЕАОИЕ 1 58 41/2021 ЕАОИЕ 2 79.76 42/2021 ЕАОИЕ 2 87.24 131/2021 КТИ 2...

Соопштение за креирани електронски адреси на студентски сервер

Објавено: октомври 12, 2023

Почитувани колеги од прва година, Ве известуваме дека ви се креирани електронски адреси на студентскиoт сервер за електронска пошта и корисничка сметка на порталот за електронско учење: http://e-kursevi.feit.ukim.edu.mk До серверот за електронска пошта може да се пристапи преку веб-адресата: https://smail.feit.ukim.edu.mk/ Електронските адреси се во форма <studiska_programa><broj_indeks>@feit.ukim.edu.mk, каде што <broj_indeks> е бројот на индексот, без косата...

Откриена спомен плоча за значајно дело на македонската наука – IEEE Milestone

Објавено: октомври 10, 2023

Македонија – прва во управување робот со сигнали од мозокот На Факултетот за електротехника и информациски технологии, денеска, беше откриена спомен плоча за значаен придонес на македонската во светската наука – Прво управување на робот со помош на сигнали од мозокот. На отворање на спомен плочата присуствуваа Претседателот на државата, Стево Пендаровски, Ректорот на УКИМ...

Smart Start програмата на Македонски Телеком

Последна измена: октомври 12, 2023

Размислувате за професионален почеток на вашата кариера? Вклучете се во Smart Start програмата на Македонски Телеком. Учете од врвни експерти, споделувајте идеи и бидете дел од тимот којшто ја креира дигиталната иднина. Дознајте што нуди Smart Start програмата и како можете да аплицирате за проектите: Македонски Телеком – Најдобрата мрежа во Македонијa (telekom.mk)...

СООПШТЕНИЕ – Запишување зимски семестар 2023/2024 втор циклус – постдипломски студии

Објавено: октомври 9, 2023

    Запишување зимски семестар 2023/2024 втор циклус – постдипломски студии Генерации запишани заклучно со 2022/2023 – прв и втор рок Доставување на документите за запишување на зимскиот семестар во учебната 2023/2024 година ќе се врши во Одделението за студентски прашања на ФЕИТ од 12:30 до 14:30 часот во периодот      од 18.10. до 20.10.2023 година...

Формула Студент

Објавено: октомври 6, 2023

Пријави се на напреварот  Формула Студент Со задоволство ги покануваме студентите да се придужат на тимот на MES Racing (Macedonian Engineering Students), кој за прв пат ќе се натпреватува на една од познатите локации на интернационалниот натпревар Формула Студент. Целта на натпреварот е да се изработи автомобил, со кој студентите ги градат своите вештини и...

Девојките од ФЕИТ вицешампиони на Скопски маратон 2023

Објавено: октомври 3, 2023

На први октомври 2023 година се одржа 19тиот Скопски маратон. ФЕИТ како и секоја година зема учество со свои претставници. Огромен е успехот и оваа година на женската штафетна екипа (Маре Србиновска, Александра Златкова, Тања Бабунска и Сара Алексоска) која го освои второто место (сребрен медал), додека машкиот штафетен тим (Виктор Сапунџиовски, Ѓорѓи Сиракоски, Валентин...

Одржан првиот академски час на ФЕИТ во учебната 2023/2024 година

Објавено: октомври 2, 2023

„Студентите претставуваат еден од најважните сегменти на едно општество. Тоа вам ви дава огромна моќ, но истовремено ви носи и голема општествена одговорност и обврска да учествувате во создавање на социјалната структура, функционирањето и правилата на општествените текови. Обидете се овој статус да го искористите во позитивна насока и позитивно да влијаете на себе и...