ФЕИТ доби донација на опрема од Логинг Електроникс за Биомедицинско инженерство и електроника

Објавено: мај 30, 2022

Логинг Електроникс донираше опрема за биомедицинско инженерство и електроника на Лабораторијата за електроника при Институтот за електроника при Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ). Во склоп на својата повеќегодишната соработка, за потребите на студентите и кадарот на ФЕИТ, Логинг обезбеди 12 комплети за мерење на Електромиограм (EMG), Електрокардиограм (EKG), Фотоплетизмограм (PPG), како и Мерач на...

Втора работилница CareerUp

Објавено: мај 25, 2022

ФЕИТ преку Центарот за кариера, а во соработка со ФСС-ФЕИТ и СТЕП УП продолжува со серија на работилници, обуки и предавања. Тие се наменети за студентите со цел да им се помогне во нивниот развој и подготовка за понатамошно професионално градење како идни инженери спремни да се вклучат на пазарот на трудот. Втората работилница се...

Златна диплома 2022 година

Објавено: мај 25, 2022

Традицијата продолжува, на свечена седница на Наставно-научниот совет ќе бидат доделени Златни дипломи по повод 50 години од дипломирањето на  инженерите по електротехника од Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје. Оваа година Златна диплома добиваат инженерите дипломирани од 1970 до 1972 година. Ги покануваме инженерите кои диломирале од  1970 до 1972 година да...

Промовирана апликацијата Сиборд која му дава глас на секое дете

Објавено: мај 25, 2022

УНИЦЕФ и партнерите од Здружението за асистивна технологија „Отворете ги прозорците” и Групата за говорни технологии на ФЕИТ ја претставија дигиталната апликација за аугментирана и алтернативна комуникација Сиборд, која ја прилагодија за употреба на македонски и албански јазик, и за која креираа нов глас за синтеза на говор на македонски – женскиот глас „Сузе“. Алатката...

Второ издание Science@FEIT

Датум на настан: 21.05.2022

Факултетското студентско собрание при Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФСС ФЕИТ) со огромно задоволство Ви го претставува второто издание на конференцијата Science@FEIT, посветена на промовирање на научно- истражувачката дејност кај студентите преку демонстрација  на интересни и применливи истражувања, трудови и дискусии од реномирани научници, професори и ФЕИТ алумни. Нашата цел е преку овој настан...

Оглас за платена пракса – Бизнис Аналитичари во Salience Consulting

Објавено: мај 20, 2022

Job Title Business Analyst Intern Description   We are looking for an energetic, knowledge hungry, eager to learn Business Analyst Intern who would perform various types of research, analysis and delivery support activities for client projects as well as internal research. The role will require analytical thinking, attention to detail and eagerness to learn. Ability...

ITU Centre of Excellence elearning курс: „New Broadband Internet, Cloud Computing, IoT/AI and Future Services”

Датум на настан: 31.05.2022

31 мај – 27 јуни 2022 International Telecommunication Union (ITU) Centre of Excellence (CoE) на ФЕИТ во Скопје организира elearning курс на тема „New Broadband Internet, Cloud Computing, IoT/AI and Future Services” од 31 мај до 27 јуни 2022 година, во рамките на ITU Centre of Excellence мрежата за регионот на Европа, при што истиот...

Оглас за платена практична работа во Go Net Communications – Скопје со можност за вработување

Објавено: мај 17, 2022

Телекомуникацискиот оператор Go Net нуди можност за стекнување на нови практични искуства во област на интернет технологија, VoIP, телекомуникациски мрежи и нивно администрирање. Сите заинтересирани можат да го испратат своето резиме на следнава е-меил адреса: info@go.net.mk...

ОТВОРЕН ДЕН НА ФЕИТ – Cofee@FEIT 2.0.

Објавено: мај 17, 2022

На 14.05.2022 година на нашиот факултет се оддржа Отворен ден 2022 година. Настанот беше организиран како неформално дружење на наставниот кадар, студентите и средношколците. Со организирање на овој Отворен ден, ФЕИТ на средношколците им ги  претстави можностите и условите за студирање, детално ги запозна со студиските програми како и тековните проекти на кои работат нашите...

Пријавување испити – втор циклус студии

Објавено: мај 17, 2022

Пријавување испити на втор циклус студии за јунската испитна сесија ќе се врши електронски, со користење на I Know системот, во периодот  од 20.5. до 3.6.2022 година, следејќи го Корисничкото упатство за студенти, дел 2.5. За сите пријавени испити, студентите задолжително треба да достават пополнети хартиени пријави  на самиот испит. Во пријавата  се внесуваат податоците за студентот, називот на предметот, предметниот...

Пријавување испити – прв циклус студии

Последна измена: мај 17, 2022

Пријавување испити на прв циклус студии во јунската испитна сесија ќе се врши електронски, преку системот iKnow, во периодот од 20.5. до 3.6.2022 година, следејќи го Корисничкото упатство за студенти, точка 2.5. Студентите што ќе извршат уредно електронско пријавување на испитот во iKnow системот, задолжително треба да достават и комплетно пополнета хартиена пријава. Во пријавата...

20 стипендии за студенти на студиската програма Телекомуникации и информациско инженерство

Последна измена: јуни 30, 2022

Агенцијата за електронски комуникации  почнувајки од академската 2022/2023  година, доделува 20 стипендии на најдоброрангираните кандидати при упис на прв циклус студии на студиската програма Телекомуникации и информациско инженерство – ТКИИ. Стипендијата е во висина на школарината за студирање за академската 2022/2023 година....

Трета работилница за развојни микропроцесорски системи во рамките на проектот „Технологија за тебе„

Објавено: мај 11, 2022

На 09 и 10.05.2022 година се реализираше третата работилница за развојни микропроцесорски системи во организација на Логинг Електроникс и Факултетот за електротехника и информациски технологии. На работилницата земаа учество 30-ученици и 28-професори од девет средни училишта за техничко образование од Македонија: СУГС Владо Тасевски, Скопје; СОУ Ѓорче Петров, Крива Паланка; СОТУ Ѓорѓи Наумов, Битола; ССОУ...

Kомпанијата Infineon Technologies Austria организираше работилница на ФЕИТ

Објавено: мај 10, 2022

Факултетот за електротехника и информациски технологии при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје беше домаќин на дводневната работилница „Infineon meets FEEIT“, во организација на компанијата Infineon Technologies Austria како дел од програмата IPCEI Microelectronics. Infineon Technologies е во топ 10 светски компании од полупроводничката индустрија со повеќе од 50 000 вработени на светско ниво....

Infinum Academy

Објавено: мај 10, 2022

Инфинум Академијата нуди 5-неделни бесплатни курсеви за програмирање. Во тек е пријавувањето за курсевите за iOS и Android. Сите заинтересирани може да аплицираат на https://academy.infinum.com  најдоцна до 15 Мај....

ФЕИТ доби донација на опрема од SIEMENS и СисКон

Објавено: мај 3, 2022

Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) ја опреми Лабораторијата за релејна заштита со дигитално најсовремена опрема, донација на SIEMENS Австрија и локалниот партнер и дистрибутер СисКон. За правилно и успешно користење на донацијата, австрискиот производител обезбеди и обука за професорите кои понатаму ќе работат со студентите да се запознаат со најновата технологија, а се...