Финале на RoboMac 2024

Објавено: април 26, 2024

Ве покануваме на финалниот натпревар на овогодинешниот RoboMac 2024 кој ќе се одржи во сабота 27 април во 17:00 часот, во амфитеатарот на ФЕИТ. RoboMac е годишна меѓународна студентска работилница и натпревар по роботика, aвтоматика, електроника и вештачка интелигенција, кој се одржува по 12ти пат на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) во Скопје....

Се одржа натпреварот ROBOMAC Junior 2024

Објавено: април 26, 2024

Во периодот од 22 април до 25 април на Факултетот за електротехника и информациски технологии ФЕИТ во Скопје се одржа натпреварот во роботика, вештачка интелигенција и електроника за учениците во средните училишта од Македонија – ROBOMAC Junior 2024. Главен организатор беше токму ФЕИТ и студентскиот огранок на ИЕЕЕ. На натпреварот учествуваа 54 учесници од четврта...

„Натпревар за компании/стопански здруженија кои дале најголем придонес кон одржливоста и искористувањето на обновливи извори на енергија – проект TRANSIT “

Последна измена: јуни 11, 2024

Проектот TRANSIT во кој учествуваат  Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, (УКИМ), Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) и ЕВН Македонија ги поканува претпријатијата со дејност во полето на енергетиката и обновливите извори на енергија, да учествуваат на натпреварот за претпријатија/стопански здруженија кои во изминатите 12 месеци најмногу работеле и придонеле за распространување...

Натпревар за најдобра магистерска работа – проект TRANSIT

Последна измена: јуни 11, 2024

Проектот TRANSIT во кој учествуваат  Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, (УКИМ)/Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) и ЕВН Македонија ги поканува студентите кои завршиле втор степен на студии во учебната 2022/2023 година, во областите на транзиција кон одржлив развој и/или обновливи извори на енергија да учествуваат во натпревар за најдобра магистерска работа....

Конкурс за практикантска работа во соработка со ФЕИТ

Објавено: април 25, 2024

ОКТА најголемиот снабдувач на горива во земјата, објавува конкурс за практикантска работа во соработка со ФЕИТ Услови за аплицирање: Студентот да биде 3-та или 4-та година на студии од прв циклус или студент од втор циклус студии. Студентот да има средно познавање на англиски јазик. Студентот да има познавање на Microsoft Office и AutoCAD Времетраење...

Свечено отворени RoboMac и RoboMac Junior 2024 на ФЕИТ

Објавено: април 23, 2024

На Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) започна 12-тото издание на Робомак и 4-тото издание на Робомак јуниор. На двата Робомак настани учествуваат околу 115 учесници – студенти и средношколци. Робомак 2024 претставува меѓународен натпревар, семинар и студентска конференција во полето на роботиката, електрониката, автоматиката и вештачката интелигенција. Финалниот натпревар во сите категории ќе...

Конкурс за практикантска работа на ОКТА во соработка со ФЕИТ

Последна измена: април 25, 2024

  ОКТА најголемиот снабдувач на горива во земјата, објавува конкурс за практикантска работа во соработка со ФЕИТ   Услови за аплицирање: Студентот да биде 3-та или 4-та година на студии од прв циклус или студент од втор циклус студии. Студентот да има средно – високо познавање на англиски јазик. Студентот да  има  основно  познавање од ...

RoboMac 2024 – натпревар по роботика, автоматика, електроника и вештачка интелигенција во Македонија

Датум на настан: 22.04.2024

Факултетот за електротехника и информациски технологии ги повикува сите студенти, ентузијасти и љубители на роботиката да се пријават на меѓународниот натпревар по роботика, автоматика, електроника и вештачка интелигенција „RoboMac 2024”, кој ќе се одржи во периодот од 22–ри до 27–ми април (со пауза на 24.4.2024, поради неработен изборен ден). Ова собиралиште на млади иноватори и...

RoboMac Junior 2024

Објавено: април 9, 2024

Факултетот за електротехника и информациски технологии при Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје и Македонската секција на IEEE, ја продолжува воспоставената традиција и по четврти пат го организира натпреварот за средношколци во роботика и електроника RoboMac Junior 2024, во периодот од 22 до 25 април 2024 (со пауза на 24.4.2024, поради неработен изборен ден)....

УКИМ преку својата фондација „Атанас Близнакоф“ од САД е генерален покровител на RoboMac 2024

Објавено: април 9, 2024

      Со особено задоволство ве информираме дека УКИМ, преку својата фондација „Атанас Близнакоф“ од САД, комплетно застана зад организацијата на овогодинешниот RoboMac 2024 вклучувајќи го и RoboMac Junior. Препознатливоста на брендот RoboMac како и квалитетот на студентите и средношколците кои тој ги привлекува беа причина фондацијата значително да ја помогне организацијата на овогодинешната...

Студенти од ФЕИТ на студиска посета во Германија

Објавено: април 8, 2024

Студентската посета во Германија, организирана од Универзитетот за применети науки во Анхалт, имаше за цел да им обезбеди на студентите од Факултетот за електротехника и информациски технологии практично искуство и запознавање со најновата опрема во областа на комуникациски и вградени системи. Во текот на двете недели, од 18-ти март до 29-ти март, студентите учествуваа во...

Работилница за Кибер Отпорност

Објавено: април 5, 2024

Во организација на Народната банка, на 03.04.2024 година се одржа работилница на тема „КИБЕР ОТПОРНОСТ: Примена на новите технологии, предизвици и можности за поефикасна заштита на корисниците на платежните услуги“, на која свои видувања изнесоа гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, проф. Александар Ристески од Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ), Горан Јанкоски, главен...

Натпревар преку IDEA-East Hub project: Idea Contest 2024

Последна измена: април 9, 2024

Во рамките на проектот IDEA-East Hub финансиран преку DAAD, Германија во кој учествува и ФЕИТ, Ве известуваме за можноста да учествувате во натпревар на идеи IDEA-East Hub – Idea Contest 2024 кој ќе се одвива на годишно ниво во текот на траењето на проектот до 2025 година. Првиот натпревар ќе се одржи овoj период –...

Отворен ден УКИМ

Датум на настан: 12.04.2024

Драги матуранти, наши идни студенти! ОТВОРЕН ДЕН на Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј” во Скопје, на 12 АПРИЛ 2024 година, во периодот од 11:00 до 15.00 часот, на кампусот на УКИМ на платото на факултетите за општествени науки! Во рамки на овој настан, пред заинтересираните средношколци, на свој штанд ќе се претстават секој од факултетите и...