ASAP победи на првиот Betapitch натпревар на македонските стартап компании

Објавено: октомври 8, 2018

08.10.2018, Скопје – Решение за компании кои имаат потреба од носење критични одлуки за многу кратко време, насловено како ASAP, е победник на првиот Betapitch настан во Македонија, кој вчеравечер се одржа во Центарот за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ при Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје. Уште две други стартап компании,...

Одржан првиот академски час на ФЕИТ

Објавено: октомври 1, 2018

Бруцошите на ФЕИТ влегуваат во тајните на современото општество   01.10.2018, Скопје – Деканот на Факултетот за електротехника и информациски технологии, професор д-р Димитар Ташковски и директорот на АД ЕЛЕМ – Електрани на Македонија, професор д-р Драган Миновски, денеска, им посакаа срдечно добредојде во големото семејство инженери на новите студенти – бруцоши во учебната 2018/2019 година. Оваа 59-та генерација...

Code@FEIT на ФЕИТ по шести пат

Објавено: септември 21, 2018

Скопје, 21.09.2018 – Од 24-ти до 28-ми септември 2018 година, по шести пат, Институтот за компјутерски технологии и инженерство при Факултетот за електротехника и  информациски технологии (ФЕИТ) организира воведен курс за програмирање Code@FEIT 2018. Курсот ќе го посетуваат идните, новозапишани студенти на ФЕИТ (без претходно програмерско искуство), постојните студенти на Факултетот и лица кои имаат желба да се запознаат со основите...

Македонија прв пат ќе тестира има ли храна третирана со јонизирачко зрачење

Објавено: септември 13, 2018

13.09.2018, Скопје – Агенцијата за храна и ветеринарство, за прв пат ќе врши испитувања дали на македонскиот пазар има храна третирана со јонизирачко зрачење, согласно Мониторинг програма за безбедност на храна. Испитувањата ќе се вршат во Интегрираната лабораторија за примена на јонизирачки зрачења при Факултетот за електротехника и информациски технологии. Агенцијата ќе зема мостри од храната,...

Маратонците од ФЕИТ со нови големи успеси на интернационална сцена

Објавено: септември 9, 2018

На 9ти септември 2018 година се одржа 33-тиот интернационалниот Wizzair полумаратон во Будимпешта. Двајца претставници од Факултетот за електротехника и информациски технологии во најдобро светло го претставија Факултетот во конкуренција од 20000 учесници. Претставници од ФЕИТ се: Маре Србиновска (женска конкуренција) и Петар Турмаковски (машка конкуренција) , кои успешно го завршија полумаратонот . Деканот Ташковски...

ФЕИТ прв факултет што ќе произведува чиста енергија од фотоволтаици

Последна измена: декември 4, 2018

На 22.08.2018г. , на Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје беа пуштени во употреба две фотоволтаични централи со вкупна моќност од 22 KW. Едната централа е со моќност 10 KW e донација на ОКТА, а другата со моќност од  12 KW, која има и систем за акумулирање на енергија е набавена во рамките...

Министерството за одбрана и Факултетот за електротехника и информациски технологии потпишаа Меморандум за соработка

Објавено: јули 27, 2018

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска и деканот на Факултетот за електротехника и информациски технологии, Димитар Ташковски денеска потпишаа Меморандум за соработка на двете институции. Соработката има за цел искористување на научно-стручните, професионалните, материјално-техничките и други услови во функција на унапредување на научните технологии кои се од взаемен интерес на Министерството и на факултетот. „Нашиот мотив...