ФЕИТ го одбележа денот на константата π

Објавено: март 15, 2019

По повод денот на константата „ПИ“ и 60 годишнината од постоењето на Факултетот за Електротехника и Информациски Технологии-Скопје, во просториите на Факултетот, на 14.03.2019 г. од 17 часот, се одржа „Бруцошко интегрирање“. Настанот беше конципиран како натпревар во решавање интеграли. Натпреварувачи беа студентите од прва година, т.е. бруцошите, а студентите од погорните години беа судии и...

Почна 6-тиот Саем за вработување и пракса КОНТАКТ 2019

Објавено: март 12, 2019

12.03.2019, Скопје –  На кампусот технички факултети, денес, официјално беше отворен шестиот Саем за вработување и пракса КОНТАКТ 2019. Саемот се состои од едукативен и саемски дел. „Организацијата на овој Саем е добра можност компаниите, во најдобро светло, да се прикажат пред студентите со сите свои можности за вработување и пракса. Од друга страна, студентите...

INNOFEIT’s collaboration with Inform now backed with NOKIA’s Smart City platform

Објавено: февруари 12, 2019

Smart cities and the internet of things is the future, and Nokia is a significant global leader in this space. This week, our executive team met with Mr. Darko Giljevic from Nokia Networks, prof. Dr. Dimitar Tashkovski, Faculty of Electrical Engineering and Information Technologies (FEIT) Dean and prof. Dr. Vladimir Atanasovski, Vice-Dean for finances and...

ФЕИТ ќе соработува со кинескиот институт Конфуциј

Објавено: февруари 12, 2019

Деканот на Факултетот за електротехника и информациски технологии, професор д-р Димитар Ташковски, ректорот на УКИМ, професор д-р Никола Јанкуловски и првите луѓе на Институтот Конфуциј при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, македонскиот директор, проф. д-р Влатко Стоилков и кинескиот директор, проф. д-р Лијао Веи, денес, потпишаа Меморандум за соработка со кој ќе се унапредат еду­кативните,...

Шеста студентска конференција за енергетска ефикасност и оддржлив развој – СКЕЕОР 2018

Објавено: февруари 12, 2019

Со развивање бизнис модели од студентските трудови се заврши шестата студентска конференција за енергетска ефикасност и оддржлив развој – СКЕЕОР 2018. Во рамки на последниот ден, 10 студентски трудови беа дел од организираниот хакатон. Учесниците имаа можност неколку часа да работат на развивање на бизнис идеи од своите трудови преку соработка со ментори. По завршувањето...

Професор Крибус одржа предавање за соларна енергија пред студентите на ФЕИТ

Последна измена: февруари 12, 2019

Искористувањето на сончевата енергија е многу успешно и прилично компетитивно, но веќе се бараат начини како нејзината примена да стане уште поевтина, уште подостапна и уште поконкурента, порача професор д-р Абрахим Крибус од Универзитетот Тел Авив на стручното предавање пред студентите на Факултетот за електротехника и информациски технологии. Предавањето се одржа во рамки на Студентската конференција за...

Доделени 8 нови стипендии од енергетските компании за студентите на ФЕИТ

Последна измена: јануари 31, 2019

13.11.2018, Скопје – Енергетските компании АД ЕЛЕМ, АД МЕПСО и ЕВН Македонија, денес, доделија нови осум стипендии на најдобрите студенти на Факултетот за електротехника и информациски технологии. За деканот на ФЕИТ, професор д-р Димитар Ташковски, македонското стопанство се повеќе бара електроинженери како кадар. „Стопанството уште повеќе бара инженери. Постојано сме сведоци на фактот дка многу наши студенти, уште...